Film o Tesli i Edisonu uskoro u bioskopima!

Izvor: IMDB.com

Borba za novac, moć i mesto u istoriji između izumitelja i titana elektrike Edisona, Tesle i Vestinghausa prikazana je u filmu “Rat struja” (The Current War), koji će se nakon dve godine “čuvanja u fioci” konačno pojaviti pred širom publikom.

U filmu koji daje kreativni osvrt na stvarni događaj koji je danas poznat kao “Rat struja”, a tokom koga su se Tomas Edison i Nikola Tesla nadmetali oko toga da li jednosmerna ili naizmenična struja budućnost modernog sveta, akcenat je stavljen na američke industrijalce – Edisona i Džordža Vestinghausa, koji je prethodno kupio prava za Tesline patente.

Zvanični opis filma obećava dramu.

Fotografija: YouTube/printscreen

 

– Tri brilijantna vizionara  upustiće se u borbu za budućnost, za svoje pravo da baš oni “osvetle” moderni svet. Benedikt Kamberbeč je Tomas Edison, proslavljeni izumitelj na pragu toga da donese struju na Menhetn sa svojom radikalnom DC tehnologijom. Noć uoči njegovog trijmufa sve se menja dolaskom harizmatičnog biznismena Džordža Vestinghausa (Majkl Šenon), koji veruje da on i njegov partner, mladi genije Nikola Tesla (Nikolas Holt), mogu da mnogo brže i efikasnije obasjaju Ameriku – i to sa naizmeničnom strujom. Kada Edison i Vestinghaus ukrste koplja počeće jedna od najvećih korporativnih borbi u američkoj istoriji, prvi od brojnih sukoba u kojima su veliki industrijalci kršili sva pravila – navodi se u opisu.

Mada se film usredsređuje na Edisona i Vestinghausa, po komentarima se već naziru nade gledalaca – potreba da se istakne da je jedini pravi genije tu bio Tesla, dok su ova dvojica pre svega bili biznismeni, koji su se neretko bogatili na konto tuđih dostignuća.

Fotografija: YouTube/printscreen

 

– Konačno da neko prizna da je Edison pokrao Teslu. Svi znaju Edisonovo ime, a manje je ljudi čulo za Teslu – samo je jedan od komentara na engleskom jeziku ispod ovog trejlera na Jutjubu.

U trejleru se jedan od likova obraća Tesli i kaže: “Otpušten si. Nikada se ništa više neće nazvati Tesla”. Svi znamo koliko to nije tačno. Ostaje da vidimo da li će ovaj film konačno ispričati pravu priču.

Fotografija: IMDB

Iako je završen još 2017. godine, “Rat struja” tek sada stiže u bioskope, jer ga optužbe protiv Harvija Vajnstina za seksualno uznemiravanje nisu zaobišle. Film je inače izašao iz Vajnstin kompanije 2017. godine, kada je prikazan na festivalu u Torontu. Nakon skandala, “Rat struja” je otkazan do daljnjeg zbog procene da u tom trenu u američkoj javnosti ništa što nosi ime Vajnstin ne bi bilo dobro prihvaćeno.

U međuvremenu su prava dva puta prodata, a sadašnji vlasnik 101 Studio pripremio ga je za bioskope. Režiser Gomez Rejon izjavio je kako je od festivala u Torontu dodao još pet novih scena i smanjio trajanje filma za 10 minuta. Na bioskopska platna u Americi (a nadajmo se i kod nas) trebalo bi da stigne 4. oktobra 2019. godine.

Pogledajte trejler ovde:

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1704 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 + thirteen =