Doktori prepisuju “prirodu”

Fotografija: Pexls.com

Počevši od 5 Oktobra, lekari na Šetlandskim ostrvima, koja pripadaju Škotskoj, dobili su mogućnost da prepisuju svojim pacijentima izlazak u prirodu.

Smatra se da je to prvi program ove vrste u U.K. i uvodi se sa ciljem da potpomogne smanjenje krvnog pritiska, anksioznosti i povećanje sreće za osobe sa dijabetesom, mentalne bolesti, stres, bolesti srca i još mnogo toga.

Postoji čitav niz predloga prirode koji prati program, ispunjen zabavnim, šarmantnim, ponekad naizgled šašavim sugestijama: u februaru možete napraviti vetroskop od obruča i materijala kako biste “procenili brzinu vetra”; u martu, možete crtati i praviti skulpture na plažu od prirodnih materijala ili “pozajmiti psa i voditi ga u šetnju”; u aprilu, možete “dodirnuti more” i “napraviti hotel za bube”; u maju, možete “zakopati svoje lice u travu”; u julu možete “odabrati dve različite vrste trave i provesti neko vreme gledajući ih”; u avgustu, možete izvlačiti crva iz zemlje bez kopanja ili korišćenja vode; u septembru, možete pomoći u čišćenju plaže i pripremiti obrok na otvorenom; u oktobru, možete “gledati u oblake”; u novembru možete “posetiti salaš i družiti se sa životnjama” u decembru, “hraniti ptice u vašoj bašti” i učiniti mnogo više.  Sve po lekarskim naređenjima.

Dokazi o korisnim dejstvima prirode u mentalnom i fizičkom zdravlju su brojni. Ako provodite 90 minuta vašeg dana napolju u šumovitom području, postojaće smanjenje aktivnosti u delu mozga koji se obično povezuje sa depresijom. Provođenje vremena u prirodi ne samo da smanjuje krvni pritisak, uznemirenost i povećava sreću, već i smanjuje agresiju, simptome ADHD-a, poboljšava kontrolu bolova, imunološki sistem.

Dušan Petrović
About Dušan Petrović 21 Articles
Rođen u Zemunu one godine kad se dogodila Černobiljska katastrofa. Od malena ozračen tehnologijom, računarima i internetom. Završio Mašinski fakultet u Beogradu, ali uvek težio internetu. Osnivač online portala LepaRec.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 3 =