Decenija deminiranja aerodroma u Nišu – na terminalu otkrivena spomen ploča

Prošlo je tačno 10 godina od kako su ruski specijalci započeli deminiranje terena i piste aerodroma u Nišu, zbog čega je na terminalu aerodroma, ovih dana, otkrivena spomen-ploča.

Ruski specijalci tada su, pored kasetnih bombi, otkrili i četiri avio bombe, pet minobacačkih mina, sedam metaka za protivavionski top i jedan detonator. Pojedini delovi pronađenog arsenala potiču još iz Drugog svetskog rata.

Tokom rada deminera, pregledano je više od 704.000 kvadratnih metara na aerodromu i njegovoj okolini. Vlada Ruske Federacije, tada je odobrila za razminiranje niškog aerodroma pomoć u iznosu od šest miliona dolara.

Inače, osim visokih gradskih funkcionera, ceremoniji otkrivanja spomen-ploče prisustvovao je i ataše za kulturu i prvi savetnik Ambasade Rusije, Aleksandar Nikolaevič Konanihin.

Sandra Momčilović
About Sandra Momčilović 31 Articles
Diplomirani žurnalista i dugogodišnji novinar. Hedonista, ali u današnje vreme joj taj "hedonizam" izmiče "za po malo". Zaljubljenik u muziku, filmove i knjige. Po prirodi borac zbog čega je iz žene prerasla u zmaja...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × three =