Danas se slavi Aranđelovdan!

Izvor:Bastabalkana.com

Danas, 21. novembra Srpska pravoslavna crkva slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila – Aranđelovdan. Ova slava je druga po redu kada je u pitanju broj vernika koji je slave kao svoju krsnu slavu.

Da li će ova slava biti proslavljena mrsno ili posno isključivo zavisi od dana na koji pada. Po pravilu, ako se slavi u sredu ili u petak trebala bi biti posna.

Postoje i oni hrišćani koji neguju verovanje da ne treba pripremati žito za ovu slavu, jer se Arhangel Mihailo smatra živim svetiteljem. Ali, prema rečima sveštenika to verovanje je neopravdano i neophodno je pripremiti žito, jer se ono priprema za duše predaka, a ne za dušu sveca, koji je pred Bogom živ.

Postoji mnogo narodnih verovanja o ovom anđelu. Neki kažu da je Arhangel Mihailo „živi svetac“ koji i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju kao prosjak ili putnik. Obilazi sve bolesnike i da ukoliko stane kod njihovih nogu, ne sluti dobro, dok ako stoji kod glave, bolesnik će ozdraviti.

Na ikonama predstavljen u vojvodskom odelu, dok u jednoj ruci drži koplje, a u drugoj terazije.Veruje se da Mihailo prihvata duše umrlih i da meri njihova dobra ili loša dela na zemlji, zatim odlučuje da li će ih poslati u pakao ili u raj. On se smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi.

Takođe, kažu da se po tom danu i njegovim vremenskim uslovima određuje kakva će biti zima, ali i proleće. U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara, jer se smatra da samo on može oterati vukove.

About Kristina Baćan 69 Articles
Zagrižena obožavateljka jutarnje kafe, Ed Sheerana i Marvel stripova. Bloger, kuvar amater i po potrebi animator svojoj maloj deci, jer najveći je izazov njima udovoljiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − eight =