Da li je voljeno dete=razmaženo dete?

Da li ste se nekad zapitali da li previše ljubavi može da naškodi? Treba li biti strog u vaspitanju? Treba li malo biće pustiti da se “čeliči”?
Kada se rodi dete sa svih strana pljušte saveti, ne nosaj ga po ceo dan, pusti ga da plače neka se navikava. Da li slušati savete starijih jer su “mudriji” ili pratiti sopstveni osećaj i potrebe deteta, pitaju se mnogi? Jedino je tačno da je svaka krajnost štetna. Razmišljajući o ovoj temi i sama sam u dilemi da li pružam previše i gde je ta granica koja može dovesti do razmaženosti. Psihologija kao nauka govori o tome da je detetu neophodna sigurna afektivna vezanost, odnosno osoba pored koje će se dete osećati sigurno i spremno da istražuje i samostalno krene u osvajanje sveta jer zna da se u svakom momentu može osloniti na tu osobu. Ako detetu u najranijem detinjstvu pružite sigurnu afektivnu vezanost, odnosno ljubav, a istovremeno mu u skladu sa odrastanjem postavljate granice do kojih može da ide, previše ljubavi ne može da naškodi. Razmaženost nastaje onog momenta kada mislimo da voleti dete znači sve mu dozvoliti i sve raditi umesto njega.
Postavite jasne granice detetu, a u okviru tih granica dajte mu slobodu da bude kreativno i volite ga bez straha da ćete pogrešiti. U skladu sa temom citiraću jednog velikog čoveka koji kaže: „Ako nismo voljeni od rođenja naše preživljavanje je ugroženo i u životu će sve naše aktivnosti biti usmerene ka pronalaženju ljubavi. Neki od najkritičnijih izbora u životu nastaju zbog potrebe i potrage za ljubavlju“. Šta vam to govori?

Marijeta Novaković
About Marijeta Novaković 5 Articles
Marijeta je master studije psihologije završila na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a dalje usavršavanje za psihološkog savetnika nastavila je u OLI centru. Zaposlena je u osnovnoj školi, razvojna psihologija i rad sa decom su joj primarna oblast interesovanja. Pored psihologije voli jezike i uživa u radu sa ljudima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + ten =