BOLEST SAVREMENOG DOBA: DA LI STE KUPOHOLIČARKA?

Fotografija: www.24online.info

Odlazak u kupovinu mnoge žene doživljaju kao nagradu za uloženi trud nakon napornog radnog dana ili meseca, ali i kao utehu kada imaju probleme koji ih guše.

I kada je ormar krcat krpicama, uvek postoji neki odevni komad koji ženama fali. Problem se javlja kada potreba za šopingom izmakne kontroli, te postaje glavni način za poboljašanje raspoloženja.

Širom sveta rasprostranjena je bolest koja uglavnom pogađa pripadnice lepšeg pola iz razvijenih zemalja Evrope i sveta, a u pitanju je kupoholizam. Vremenom se kod ljudi, koji su skloni prekomernom trošenju novca, javlja zavisnost.

Prema novim istraživanjima, kupoholičari kupuju da bi podigli samopouzdanje i izborili se sa unutrašnjim problemima, a postoje i oni koji se vode materijalizmom.

Ovaj problem proučavan je i u medicini, a poznat je pod nazivom oniomanija (od grčkih reči onios – na prodaju i mania – ludilo) i predstavlja kompulzivnu (prisilnu) želju za kupovinom. Tokom šopinga kupoholičari dobijaju nekoliko momenata dobrog raspoloženja. To je za njih trenutna psihička nagrada, koja ih podstiče da nastave kupovinu kako bi pojačali osećaj zadovoljstva.

Trošadžije se često stide i kaju nakon što su prekomerno potrošili novac na nove stvari.

„Oni osećaju veliku brigu zbog dugova koji se gomilaju, često kriju račune i lažu o tome koliko su potrošili, živeći stalno u strahu da će biti otkriveni”, kaže Lorin Koran, psihijatar Univerziteta u Stanfordu.

Kada se zaduže, oni postaju nervozni, a teše se odlaskom u šoping po još nešto. U SAD doktori prepisuju antidepresive zavisnicima od kupovine i na taj način ih leče.

Izvor: www.24online.info

Lepa Reč
About Lepa Reč 1704 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − eight =