Barbi danas puni 60 godina i započinje novu eru!

Izvor: Pixabay.com

Barbi danas puni 60 godina. Najpoznatija lutka na svetu prvi put je debitovala 9. Marta 1959. godine u Njujorku. Stvorila je Rut Handler(Ruth Handler) koja je sa mužem bila vlasnica kompanije Matel. U čast 60. rođendana proizvođač je kreirao 20 različitih Barbika koje su inspirisane uspešnim ženama širom sveta poput japanske teniserke Naomi Osake i aktivistkinje Advoe Aboe(Adwoa Aboh).

izvor:Mattel.Inc

Pored tih 20 modela za ovaj jubilej Matel je napravio Barbi u 6 novih profesija: Astronaut, pilot, atleta, novinar, političar i vatrogasac. Prema rečima tvorca to su zanimanja u kojima su žene i dalje manje zastupljene od suprotnog pola.

Barbika je od svog debitovanja sa vezanom kosom u rep i u kupaćem kostimu, doživela mnogo promena. Dugo se kritikovala njena figura koja stvara nerealnu sliku ženskog tela, pa je Matel napravio nekoliko verzija poznate lutke kako bi bili zastupljeni različiti tipovi građe. Predstavljena je u preko 200 zanimanja.

Prva crna barbika predstavljena je 1980. godine, a 2017. godine su predstavili i Barbi u invalidskim kolicima koja nije bila dugo na tržištu, jer nije mogla da stane u kućicu koja je izašla u istoj ediciji, pa su odlučili da rade na redizajnu.

Izvor:Mattel.Inc

Barbi se trudi da iz godine u godinu slavi žene, često biva kritikovana zbog toga. Poslednji slučaj je bio kada je izašla Barbi sa likom Fride Kalo koja je prema mišljenju poštovalaca lika i dela Fride previše sređena. Ali to ne zaustavlja najpoznatiju lutku na svetu, kritike su tu samo da poboljšaju rad na njoj i učine je skoro savršenom.

Izvor:Mattel.Inc

Barbi je pokorila animirani svet, najavljen je i igrani film u kojem će Margot Robi glumiti Barbi. Poznatu lutku mođete pratiti i na Instagramu @barbiestyle  gde možete videti njene poslednje modne kombinacije, ali kao i nove modne dodatke koji će se naći u rodaji.

Srećan rođendan Barbi!

About Kristina Baćan 69 Articles
Zagrižena obožavateljka jutarnje kafe, Ed Sheerana i Marvel stripova. Bloger, kuvar amater i po potrebi animator svojoj maloj deci, jer najveći je izazov njima udovoljiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − five =