Ana Čkonjević: Naučite kako da savladate stres i tako ćete poboljšati kvalitet života!

Stres je nešto s čime se susrećemo skoro svakoga dana. Koliko je bitno da znamo kako da prepoznamo uzrok stresa, kao i kako da se sa istim borimo reći će nam moja sagovornica Ana Čkonjević, dipl.pedagog i sertifikovani trener Asertivne komunikacije. Razgovarala sam sa Anom o predstojećim Antistres proces radionicama koje će se održati 16. i 17. marta u Centru za razvoj savremenih veština u Zrenjaninu.

1.Kako si došla na ideju da organizuješ radionicu na temu stresa i da li je ovo prva u nizu?

Radionice Antistres procesa se održavaju već godinu dana, ovo je peti ciklus u Zrenjaninu, a održavamo ih u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru i Subotici. Na ideju sam došla kroz sopstvenu “borbu” i prilagođavanje stresnim situacijama.

2.Kome je radionica prvenstveno namenjena?

Radionica je namenjena svima koji su prepoznali probleme u svom svakodnevnom funkcionisanju, a koji su uzrokovani stresom. Posledice stresa su mnogobrojne i ponekad ih ljudi  ne vezuju za stres, posebno kada su u pitanju somatski simptomi. Smatram da su tehnike i veštine koje učimo na ovim radionicama potrebne svakom čoveku,  da savladavanje istih značajno poboljšava kvalitet života.

 3,Misliš li da su stres i borba protiv istog tabu tema?

Ne smatram da je stres tabu tema. ali smatram da su u društvu prisutne dve struje. Prva dijagnostifikuje probleme generalizacijom – “to ti je od stresa”, pa dođemo do toga da su nam sva oboljenja uzrokovana stresom, a druga struja zanemaruje stres kao uzročnik ili pokretač određenih oboljenja, pa smatra da je nemoguće “razboleti se” od stresa.

Mi smo negde na sredini. Smatramo da je svest o tome šta je stres, šta on sve može da izazove, zapravo najvažnija.

4,Koliko je i zašto bitno da se pronaže izduvni ventil kako bismo se rešili stresa?

Stres nastaje kao prirodna reakcija organizma na percipiranu opasnost. Dakle, ključ je u subjektivnom osećaju i tome kako vidimo situaciju u kojoj smo se našli. Naravno, ovde ne govorimo o situacijama u kojima nam je direktno ugrožen život. Dakle, to što se u društvu zove “izduvni ventil” jeste zapravo skup veština i tehnika kojima bismo mogli da eliminišemo ili ublažimo stresore – pokretače stresa. Važno je da negujemo sebe i da sebi ugađamo kako bismo i svojoj okolini bili prijatniji za druženje.

5.Da li je moguće da se malom promenom dnevne rutine otkloni određena količina nakupljenog stresa?

Zapravo, suština i jeste u tome. Svakodnevne navike, rituali, usvojena ponašanja mogu nam pomoći u tome da smanjimo količinu stresa koja nas “pritiska”. Za ublažavanje  reakcije  na   stres koriste se brojne tehnike,upravo one koje mi učimo na radionicama. Njih preporučujemo kao svakodnevnu praksu radi dugoročnijih efekata u pravcu eliminacije stresa. Ako napravimo paralelu sa bolešću, ublažavanje reakcije na stres je lečenje simptoma, a promena lične filozofije je lečenje uzroka bolesti.

6.Zašto bi polaznici trebali da odaberu tvoj kurs?

Da bi se lakše borili sa stresnim situacijama i time sebi poboljšali kvalitet života. Osim toga, treba da odaberu Antistres process, jer je radionica spoj znanja i iskustva. Dakle, ne pričamo samo o teoAriji već i o praksi koja je mnogima od nas pomogla u borbi sa stresom.

Za sve one koji su zainteresovani za Antistres proces radionice možete se prijaviti ili dobiti dodatne informacije na  063/86-82-963 i 064/64-60-878, a možete pisati i na mail centar.rsv@gmail.com. Cena kotizacije za učešće u ovim radionicama je 3000 dinara Rezervacija mesta je obavezna i ostvaruje se uplatom dela kotizacije najkasnije 48h pre početka radionice.

 

About Kristina Baćan 47 Articles
Zagrižena obožavateljka jutarnje kafe, Ed Sheerana i Marvel stripova. Bloger, kuvar amater i po potrebi animator svojoj maloj deci, jer najveći je izazov njima udovoljiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × four =