5 razloga zašto je „žuta minuta“ vašeg deteta dobra stvar!

Izvor: Pexels.com

Koliko puta vam se desilo da kažete detetu NE ili jednostavno stvari ne idu po njegovom i samo počne da vrišti, plače, baca se na pod, jastuk, bilo šta što u tom momentu deluje savršeno za osloniti dok iskazuju svoje negativno osećanje?

Verovali ili ne, ti kratki izlivi emocija ili kako mi volimo da ih nazivamo „žuta minuta“ su važan deo dečjeg emocionalnog zdravlja.

Rekli ste NE, to je dobra stvar

Roditelji najviše vole kada im je dete nasmejano i kada sve ide baš kako treba.  Takozvana sunčana strana roditeljstva. Međutim, naravno, kao  u svemu ostalom i u roditeljstvu postoji druga strana medalje. Najčešći izliv besa ili emocija dete ima kada mu kažete ne. I to je dobra stvar, jer dajete detetu do znanja da postoje granice, prihvatljivo i neprihvatljivo ponašanje. Ponekad izbegavamo da kažemo detetu ne, kako bismo izbegli emocionalni tantrum, ali samim izgovaranjem odrične reči znači da smo spremi da se nosimo i sa onom drugom stranom roditeljstva.

Bolje ispoljeno, nego zaključano unutra

Suze sadrže Kortisol, hormon stresa. Naučno je dokazano da kada plačemo, bukvalno otpuštamo stres iz sopstvenih tela. Isto tako kod svoje dece možete primetiti da kada ono krene da plače, postane uznemireno, ništa nije u redu sa svetom. Ono je besno, kmezavo i frustrirano. Ali, da li ste takođe primetili da je nakon „žute minute“ vaše dete u mnogo boljem raspoloženju? Ne biste trebali da prekidate uzburkane emocije svog deteta.  Nabolje bi bilo kada bismo pomogli deci da procesuiraju svoj bes, kako bi sami došli do rešenja problema u razgovoru sa roditeljima.

Vaše dete će bolje spavati

Da li ste doživeli situaciju da ne možete da spavate kada vas nešto muči? Ili kada zaspite, pa se naglo probudite, jer kroz snove proživljavate događaje koji su vam obeležili dan? Ista situacija je i sa decom.

Pokušajte da sa decom savladate sve što ih muči u toku dana, ne pokušavajte da ih prekinete u momentu kada se loše osećaju ili da tu situaciju preokrenete na neku drugu. Prođite s detetom svaki momenat koji čini da se osećaju loše. Razgovarajte. Videćete da će lepše prespavati noć, ali će biti i sigurniji, jer znaju da mogu da vam se obrate u svakoj situaciji.

Ako se „žuta minuta“ desi kod kuće, manja je šansa da će se dogoditi u javnosti

Prestanite da detetu govorite „ponašaj se“ i  fraze na tu temu, jer će samo izazvati kontraefekat, učiniće da deca skupljaju svoje negativne emocije, dok jednostavno ne puknu.

Što više vremena i pažnje odvojimo da saslušamo dete, to će ono biti srećnije i opuštenije. Kada deca nauče da svoje emocije, probleme  i nedoumice reše kod kuće, manje će ispada imati na javnom mestu ili u gostima. Razlog za to je osećaj sigurnosti koji mu pruža dom, vaša pažnja i spremnost za slušanje mališana.

Vaše dete radi ono što je većina ljudi zaboravila kako se radi

Kako vaše dete bude odrastalo sve će manje plakati. To pripisujemo sazrevanju i učenju kako da regulišemo sopstvene emocije. Kada se nama odraslima desi da sumo besni ili jednostavno „izgubimo nerve“ sa decom, to se delom dešava, jer nam je potrebno jedno dobro plakanje. Teško je odraslima, pogotovo muškarcima da puste svoja osećanja i da olakšaju dušu.

Zato bismo trebali da dozvolimo deci da plaču i da iskazuju svoje emocije što više mogu, dok im emocije još teku slobodno.

About Kristina Baćan 47 Articles
Zagrižena obožavateljka jutarnje kafe, Ed Sheerana i Marvel stripova. Bloger, kuvar amater i po potrebi animator svojoj maloj deci, jer najveći je izazov njima udovoljiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten − 9 =