33 besplatne platforme za blog

Fotografija: https://jelenamilosevic.com

Pravljenje web sajta nekada je bila enigma za “obične” ljude. To je bila privilegija dostupna isključivo ljudima iz IT sveta, edukovanim i obučenim inženjerima. Njihove usluge nisu bile jeftine, a web sajtova je bilo daleko manje nego sada.

Nikada nije bilo lakše i dostupnije napraviti web sajt nego danas. U moru noviteta koje donosi brzi razvoj tehnologije i protoka informacija, jedna od značajnih novina su u besplatne platforme za pravljenje sajta ili bloga. Na svakom koraku, u svakom ćošku interneta pronaći ćete veliki broj platformi za blog ili sajt koje su potpuno besplatne za korišćenje. I svakim danom ih je sve više.

Šta su platforme za blog?

Platforme predstavljaju sistem za upravljanje sadržajem, njegovo kreiranje, uređivanje i objavljivanje na internetu. Postoji pregršt kvalitetnih platformi za blogovanje koje imaju slične osnovne karakteristike, a razlikuju se po pojedinim korisničkim funkcijama i mogućnostima.

Iako je veliki broj platformi na engleskom jeziku, nije potrebno da budete sudski tumač za engleski jezik da biste mogli da instalirate platformu. Osnovno znanje i stotinak stručnih reči je sasvim dovoljno.

Osnovne karakteristike platformi za blog

Ovo su ujedno i njihove zajedničke karakteristike:

– Besplatne su za korišćenje;

– Domen i usluge hostinga su besplatni;

– URL adresa bloga, pored naziva samog bloga, sadrži i naziv platforme – www.blogplatforme.nazivplatforme (npr. wordpress) .com;

– Vlasnik sajta je platforma, a ne vi (ukoliko nestane platforma koju ste izabrali, nestaće i vaš blog);

– Nude gotove teme i šablone koje možete menjati po želji i potrebi (ali je mali broj vizuelnih šablona);

– Ne zahtevaju apsolutno nikakvo programersko znanje.

Kao što vidite, besplatne platforme za blog imaju svoje prednosti, ali i nedostatke. Ja uvek preporučujem drugu opciju – zakup domena i hostinga, a o tome sam pisala u tekstu “Kako i zašto da pokrenete blog“.

Ukoliko ste početnik i nemate posebna tehnička znanja, verovatno vam je lakše da krenete sa pisanjem na besplatnoj platformi za blog. Posebno ako niste sigurni u razloge za pisanje bloga, odnosno u to da ćete imati vremena za njega ili da će vam se pisanje bloga uopšte svideti. Na raspolaganju vam je 25 besplatnih platformi za blog, a vi ćete već izabrati platformu koja vam najviše odgovara.

Fotografija: https://jelenamilosevic.com

Kvalitetne besplatne platforme za blog

Na listi je 25 besplatnih platformi za blog sa kratkim uputstvom za korišćenje. Svaka ima svoje prednosti i mane, a izbor je na vama.

1. Bloger.com  je jedna od najstarijih platformi. U vlasništvu je Google kompanije, tako da je lako da se povežete sa ovom platformom preko Google naloga. Samo postavljanje bloga je veoma jednostavno i bez ikakvih troškova.

Međutim, s obzirom na to da je Blogger hostovan online, uz njega ćete dobiti i besplatni poddomen koji će izgledati ovako: nazivsajta.blogspot.com. Ukoliko želite da koristite drugačiji domen, ta opcija se dodatno plaća (jedan od popularnih blogova koji koristi ovu opciju je FashionPulis). Hosting je stabilan i besplatan. Samo postavljanje bloga na ovoj platformi je brzo, a platforma je dobro optimizovana. Pruža mogućnost postavljanja reklama (Google AdSense), a integrisani su: Google+ za komentare, Feedburner koji je zadužen za plasiranje sadržaja preko RSS feeda, Google prevodilac. Takođe, postoji integracija sa društvenim mrežama. Blogger je dobro rešenje za osobe koje vode blog iz hobija i za male personalne blogove.

Mane: vaš blog nije vaše vlasništvo, nemate mogućnost kreiranja sopstvenog brenda.

 

2. WordPress.com je hostovana bloging platforma i nema potrebe da kupujete domen ili hosting, već dobijate poddomen na WordPress.com domenu pa će blog imati WordPress.com na kraju (npr. nazivbloga.wordpress.com).

Postoji besplatna i plaćena verzija ove platforme. WordPress nudi nekoliko stotina tema i ukoliko izaberete besplatnu verziju, nemate mnogo mogućnosti kada je u pitanju dizajn. Ova platforma je dobro rešenje za ljude koje vode blog iz hobija, profesionalne blogere kojima ne smeta da se njihov blog nalazi na poddomenu, ali i sve one koji žele da naprave blog bez ikakvih ulaganja.

Mane: nemate mogućnost da postavljate reklame, instalirate nove dodatke, teme ili da menjate HTML kod, ograničeni ste na 3 GB prostora.

 

3. Tumblr je jedna od najpopularnijih i vizuelno najzanimljivijih besplatnih platformi za blog. Predstavlja kombinaciju bloga i Twitter feeda i odlična je za mikroblogovanje i postavljanje kratkog sadržaja (slike, video i audio snimci). Odlična je za promociju vašeg bloga jer je Tumblr zapravo društvena mreža lojalnih korisnika i pogodan je za one koji žele blog kao dugoročnu opciju.

Ima “rebloging” funkciju, odnosno omogućava vam da delite sadrža i sa drugih blogova. Svakako ima više prednosti no mana, a poznati blogovi na ovoj platformi su TheEconomist, blog sa citatima Noama Čomskog.

 

4. Blog.com je jedna od najboljih besplatnih platformi za blog. Nudi veliki broj zanimljivih pozadina za blog i mogućnost nadogradnje bloga. Takođe, postoji i opcija nabavljanja ličnog domena. Platforma je laka za korišćenje pa se upoređuje sa korišćenjem e-maila.

 

5. WIX je još jedna vrlo popularna besplatna blog platforma, a nudi vam i besplatan poddomen (kao i prethodno navedene platforme). Nudi veliku podršku korisnicima u vidu foruma i korisničke podrške, ali i opcija koje se na drugim platformama plaćaju: mobilne aplikacije, animacije, listanje teksta, tekst u kolonama.

Platforma ima oko 500 dostupnih dizajnerskih rešenja, a veliki broj funkcija za izgradnju, poboljšanje i unapređenje funkcionalnosti je već ugrađeno. Namenjena je ljudima koji nemaju iskustva u web dizajnu, koji imaju firmu i žele optimizovan sajt i blog u jednom.

 

6. Weebly nudi teme prilagođene online prodavnicama, poslovanju, portfoliju, ličnim sajtovima, blogovima; lako snalaženje u šablonima, prilagođavanje sajta mobilnim uređajima, galerijama fotografija; moćne alate za SEO; pravljenje formulara; ugrađivanje video zapisa sa drugih sajtova; praćenje statistike poseta, i mnoštvo drugih pogodnosti. Dobijate poddomen (kao i kod ostalih). Platforma je uvrštena u 50 najboljih sajtova, a pogodna je za firme koje žele da odvoje blog od sajta i one koji prave blog iz hobija.

 

7. JIMDO je besplatna platforma za blog/sajt vrlo jednostavna za korišćenje: odaberite temu, postavite fotografije, uredite tekst, i objavite. Pogodna je za pravljenje različitih vrsta sajtova – blogovi, online prodavnice, poslovne strane, a temu je moguće prilagoditi potrebama korisnika. Platforma je odlična za korisnike koji su stalno u pokretu jer nudi vrhunske aplikacije za mobilne telefone, a svaki sajt je automatski prilagođen raznim uređajima i izgleda jednako dobro na monitoru računara, tableta ili mobilnog telefona.

 

8. IM Creator je prilagođena standardnim uređajima, ali i “pametnim” satovima i Google naočarima. Sajtovi izgledaju fenomenalno i prilagođeni su različitim potrebama, ali i optimizovani za pretraživače u skladu sa SEO. Usluga hosting i protok podataka su besplatni, mogu se uređivati u pokretu i nisu ograničeni količinom objavljenog sadržaja. Najpopularnije teme na platformi su za venčanja, restorane, blogove, modu i poslovanje.

Ono što je razlikuje od drugih je korišćenje tehnologije EPRS Polydoms, odnosno traka koje se razlikuju u izgledu, boji i nameni. Tako je moguće na sajt postaviti trake za blog, galeriju fotografija, elektronsku prodavnicu i formu za kontakt…

Fotografija: https://jelenamilosevic.com

9. Squarespace je platforma nastala za operativni sistem iOS, ali je pokazala vrlo kvalitetnom i korisnom pa je kasnije razvijena i za Android. Vrednosti kojima se vode jeste da vlasnik svakog veb sajta treba da pođe od sebe i stvara za korisnike ono što bi stvorio za sebe, da i kreativni pojedinci mogu da proizvedu sjajne stvari, da lepota jednostavnosti leži u detaljima, da svaki posao zahteva vreme.

Squarespace ima opciju koja vam omogućava da menjate izgled stranica tako što raspoređujete elemente koristeći jednostavan “prevuci i spusti” sistem. Nudi veliki broj vizuelno interesantnih rešenja i dodataka kojima možete uključiti i dodatne funkcionalnosti na svom blogu. Platforma je idealna za korisnike koji nemaju iskustva u web dizajnu i preduzetnike koji žele lepo dizajniran sajt sa blogom.

Jedina mana je što je besplatna samo tokom probnog perioda od šest meseci, ali su i tada mogućnosti korišćenja ograničene.

 

10. Medium je platforma namenjena blogerima i piscima za objavljivanje članaka i tekstova, a koje raspoređuje pomoću pojedinih algoritama i uređivačke politike. Izgled bloga nije moguće promeniti i svi korisnici imaju istu temu, ali nudi veliki broj ugrađenih tipografskih funkcija.

 

11. Webs je vrlo slična platformi Weebly. Nudi 40 MB prostora za skladištenje sadržaja, a moguće je dodati forum, galeriju slika, video snimke i drugi sadržaj. Platforma je veoma jednostavna za korišćenje.

 

12. Ghost platforma je zapravo skup najboljih karakteristika WordPressa – potpuno je prilagodljiva po pitanju dizajna, dodataka, odličnih tema. Postoji besplatna (bez usluge hostinga) i plaćena (Pro) verzija. Nudi veliki broj lepih tema – besplatnih i plaćenih. Pogodna je za blogere koji žele da budu zapaženi i osobe koje vole da eksperimentišu sa web developmentom.

 

13. LiveJournal je platforma svrstana u top 10 platformi. Takođe, smatra se i vrstom sajta za umrežavanje jer pruža mogućnost: pretraživanja baze korisnika po zanimanjima i interesovanjima, učestvovanja u anketama i komuniciranja sa ostalim korisnicima. Platformu koriste mnogi političari, posebno u Rusiji (povezana je sa popularnim online novinama). Pogodna je upravo za kreiranje online časopisa, dnevnika…

 

14. Penzu je vrlo prilagodljiv sajt i omiljen velikom broju korisnika. Prilagodljivost se ogleda u mogućnosti pokretanja tri različita tipa dnevnika: javni (Daily Diary), privatni (Expressive Journal) i putnički (Travel Journal). Moguće je isprobavanje platforme pre registrovanja.

 

15. Postach.io je platforma za blogovanje koja zapravo bloguje iz Evernote, a korisnicima omogućava čuvanje beleški, klipova, slika i datoteka. Za korišćenje ove platforme, neophodan je Evernote nalog.

Mane ove platforme su nemogućnost ažuriranja objava bez Evernote aplikacije i ograničene teme i aplikacije.

 

16. Svbtle je impresivna platforma koja izgleda kao moderna verzija table za pisanje.

 

17. Drupal je mnogo više od platforme za blogovanje i predstavlja razvijeni Content Management System na kome se može napraviti sajt ili blog. Platforma ne pruža usluge hostinga i za njeno korišćenje neophodno je određeno znanje. Namenjena je iskusnim web developerima i vlasnicima velikih kompanija koji imaju mogućnost da angažuju tim IT stručnjaka.

 

18. Joomla je vrlo moćna i fleksibilna platforma, ali zahtevna za učenje. Domen i usluga hostinga nisu u ponudi, ali zato jeste nekoliko stotina različitih šablona koje korisnik može prilagođavati svojim potrebama, kao i veliki broj dodataka i alata za unapređenje sajta.

 

19. Magento je content i blog platforma, ali se najviše koristi za e-commerce sajtove. Osnovni razlog zbog kojeg ova platforma sadrži i blog je kako bi e-commerce sajtovi imali i tu opciju, a namenjena je definitivno iskusnim web developerima jer zahteva mnogo vremena za učenje.

 

20. TypePad je platforma sa uključenim hostingom i vrlo laka za korišćenje. Odlična je za početnike i vrlo popularna.

Fotografija: https://jelenamilosevic.com

Sigurna sam da ste već izabrali omiljenu platformu za blogovanje. Ukoliko ste i dalje neodlučni, evo još nekoliko platformi:

21. GoDaddy

22. SITE123

23. SiteBuilder.com

24. BigCommerce

25. Volusion

26. BlueHost WooCommerce

27. Yola

28. Jekyll

29. SilvrBack

30. FreeVlog

31. Xanga

32. Bravenet

33. InsaneJournal 

 

Postoji još mnogo besplatnih, ali i plaćenih platformi za blog. Većina platformi omogućava korisniku da kasnije odluči o kupovini svog domena, izabrane teme i time personalizuje svoj blog.

Nadam se da će vam lista pomoći da izaberete odgovarajuću platformu i postanete član velike blogerske zajednice. Volela bih da mi javite u komentarima koja platforma vam je omiljena, između kojih se dvoumite i koju ste izabrali.

Izvor: https://jelenamilosevic.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 3 =